قله اي براي زيارت
نويسنده: كريم شادفر
زيارتگاه خالد نبي (ع) در كوه هاي كلاله استان گلستان، بهار در اوج زيبايي است
چين خوردگي هاي نامنظم كوه هاي هزار دره كلاله، رازآلودند. بهار، دامن پرچين سبزي بر تن تپه ها كرده و آنها هنوز اسرارآميزند. كوه «گوگجه داغ» يا به زبان محلي ها «قدرت»، اين رازها را روي خود نگه داشته است. كوهي كه بر قله اش، مقبره «خالد نبي (ع)» قرار دارد و «چوپان عطا» و «بابا عالم» پايين دست مقبره پيامبر خوابيده اند. دور و برشان را هم سنگ هاي عجيب كه نشانه هاي قبرهاي تاريخي اند، احاطه كرده اند. گورستان خالد نبي (ع)، با آن سنگ هاي بزرگ و بي نام و نشان، حكايت هاي ناگفته زيادي در دلش دارد. مقبره خالد نبي (ع) از هزار و 500 سال پيش و گورستان عجيب و غريبش احتمالاً از 800 سال پيش، نام گوگجه داغ را معروف تر از كوه هاي ديگر آن منطقه كرده اند، آن قدر كه براي ديدنش هر سال هزاران نفر راه پرفراز و نشيب و سرشار از زيبايي هاي طبيعي كوه را پياده مي گيرند و بالا مي آيند تا هم قبر پيامبرشان را زيارت كنند و هم كمي در اسرار گورستانش بينديشند.
نسب نامه
پيامبر اهل سفر
خالد نبي (ع) را به نام «خالد غيث» فرزند «سنان» مي شناسند كه حدود 500 سال بعد از نبوت حضرت عيسي (ع) به نبوت رسيد. او در يمن مبعوث شد و همواره سفر مي كرد تا اينكه در سرزمين فعلي وفات يافت. به گفته هيأت امناي اين امامزاده، خالد نبي (ع) نسلش به حضرت اسماعيل مي رسد و 82 سال قبل از ظهور پيامبر اسلام (ص) فوت كرده اند.
چطور برسيم؟
زيارتگاهي نزديك آسمان
از شهرستان كلاله بيشتر از يك ساعت تا رسيدن به كوه قدرت و مقبره پيامبر فاصله است
كوه قدرت و مقبره خالد نبي (ع)، در فاصله 90 كيلومتري شمال شرق و شهرستان گنبد كاووس و 55 كيلومتري شمال شرق شهرستان «كَلاله» و 6 كيلومتري روستاي «گِچي سو» از توابع بخش «مراوه تپه» و بر فراز قله كوه گوگجه داغ واقع شده است. براي رفتن به آنجا، پيش از هر چيز بايد تا گرگان برويد؛ با وسيله شخصي، هواپيما، قطار يا اتوبوس از آنجا بايد به شهر كلاله و بعد به سمت «مراوه تپه» راهتان را كج كنيد. در كيلومتر 80 كلاله- مراوه تپه به فرعي سمت چپ كه تابلوي روستاي «تَمرقره گوزي» را دارد بپيچيد و به سمت غرب برانيد. بعد از كمي رانندگي، كوه هاي «هزار دره» تركمن صحرا با مناظر شگفت خود توجه تان را جلب مي كند. بر بلنداي بلندترين كوه هزاردره، مقبره خالد نبي (ع) و قبرستان سنگي آرميده است. حدود 500 كيلومتر قبل از مقبره خالد نبي (ع) پاركينگ بزرگي وجود دارد كه مي توانيد خودروي خود را آنجا پارك كنيد و بقيه مسير را پياده برويد.
چه مي بينيم؟
زيارت در دل طبيعت
مقبره خالد نبي (ع) و گورستان همسايه آن حدود 700 متر ارتفاع دارد و همين موقعيت جغرافيايي به شما كمك مي كند كه تمام منطقه را زيرپاي خودتان ببينيد
مقبره خالد نبي(ع):
مقبره او اكنون زيارتگاه بسياري از اهالي تركمن منطقه و گردشگراني است كه به آنجا سفر كرده اند. اين مقبره يك ساختمان مربع ساده با يك گنبد سبز، ساخته دوران معاصر است و كتبيه اي هم در درونش موجود نيست.
مقبره عالم بابا و چوپان عطا:
نزديك مقبره خالد نبي (ع) و كمي پايين تر از آن، 2 بقعه ديگر و البته كمي كوچك تر از بقعه اصلي قرار دارند؛ مردم محلي معتقدند اولي متعلق به «عالِم بابا» پدر همسر خالد نبي(ع) و ديگري متعلق به «چوپان عطا» چوپان گوسفندان او بوده و هر دو از مقربين بوده اند. دره پايين دست گوگجه داغ، «پنج شير» نام دارد كه چشمه معروف به «خضر دندان» در بهار در آن مي جوشد و بازديد از آن هم خالي از لطف نيست.
گورستان خالد نبي (ع):
در قسمت شرق بقعه چوپان عطا و چسبيده به آن، روي يك رشته تپه ماهورهاي خاكي، گورستان بزرگ و رازآلود خالد نبي (ع) را با بيش از 600 سنگ تراشيده ايستاده پيدا خواهيد كرد. اين گورستان يكي از قديمي ترين گورستان هاي ايران است. اين سنگ ها كه ارتفاعشان به 2 متر هم مي رسد به شكل استوانه، پروانه و كله و شاخ قوچ ديده مي شوند. هنوز اطلاعات و دانش زيادي از كم و كيف داستان اين قبرستان در دست نيست.
منبع: نشريه سرزمين من شماره 31
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}